Pracovná obuv a komfort - dajú sa tieto pojmy vôbec spojiť?

Pracovná obuv - nepríjemná povinnosť nosenia takmer pri každej pracovnej pozícií. Ťažká, nepriedušná ale hlavne nepohodlná. Toto sú určite myšlienky mnohých z Vás. Prečo to tak ale nemusí byť?

Pracovná obuv chráni hlavne chodidlo a tejto časti nášho tela by sme mali poskytovať maximálny stupeň ochrany. Treba si však uvedomiť, že správne zvolenou pracovnou obuvou chránime celé telo. Napríklad taká podošva, ľudovo nazvaná aj podrážka. Pokiaľ by nebola protišmyková a vlastník topánok by sa pošmykol, riskuje zranenie aj niektorej z iných časti tela. A pracovný úraz na vlastnú zodpovednosť asi nikto nechceme.

 

Untitled design - 2022-06-01T114417.572

Výrobcovia však často pri všetkých povinnostiach na splnenie bezpečnostných parametrov zabúdajú na veľmi dôležitú vec - komfort užívateľa. Ale ako sa dá "merať" komfort?

Pri výbere pohodlnej pracovnej obuvi sa treba zamerať na niekoľko faktorov ako napríklad gramáž, použité materiály ale aj priedušnosť či stielka.

Gramáž asi vysvetľovať netreba, nikto z nás ešte nezhíkol od nadšenia nad ťažkými topánkami.

Použité materiály pri pracovnej obuvi bývajú rôzne. V zdravotníckom a gastro sektore sa najviac používa useň a mikrovlákno. Výhodou usne - kože býva jej dlhšia životnosť, odolnosť a prispôsobenie sa chodidlu. Naopak mikrovlákno je však viac vhodné do prostredia kde sa často robí s tekutinami či s vodou (kuchyňa) nakoľko rýchlejšie schne.

Priedušnosť je veľmi dôležitým faktorom pretože pomáha odvádzať vlhkosť (paru, pot) ktorá vzniká pri nosení.Untitled design (99)

V prípade uzavretej obuvi značne pomáha perforácia, t.j. obuv má otvory či dierky. Takáto obuv však nie je vhodná do prostredia, kde potrebujete nepremokavú obuv.

 

Stielka je pre niektorých užívateľov to najdôležitejšie. Vaše chodidlá sa jej predsa dotýkajú stále. Preto ak stojíte celý deň na nohách je vhodné zvoliť tvarovanú či ortopedickú stielku.Untitled design (100)

Stielky môžu byť textilné, syntetické či z pravej kože. Práve tu niekedy nie je najlepšou voľbou zvoliť na oko najkvalitnejšiu možnosť - kožu. Zo skúsenosti vieme, že práve pri tejto stielke vzniká nadmerne potenie chodidla, hlavne ak ide o kožu, ktorá je na prvý pohľad "lesklá". Ak Vás teda trápi potenie chodidiel, stojí za to poobzerať sa po topánkach s textilnou, syntetickou stielkou či so stielkou z brúsenej kože.

 

Veríme, že sme Vám týmto článkom aspoň trochu pomohli s výberom pohodlnej pracovnej obuvi, ktorej sa nebudete vyhýbať ale práve naopak, radi sa do nej prezujete :)