Rúško alebo respirátor? Ako si správne vybrať

Jednorázové rúško alebo respirátor? Aký je medzi nimi rozdiel a ako si správne vybrať?

V článku Vám ukážeme zásadné rozdiely.

Jednorázová chirurgická maska

 

Najobľúbenejším typom ochrany dychu, ktoré používajú lekári, sú jednorazové rúška, t.j. chirurgické masky. Hlavnou úlohou lekárskych masiek je ochrana pacientov pred infikovaním v dôsledku kontaktu so zdravotníckym personálom. Niektoré chirurgické masky sú tiež určené na ochranu lekárov pred vniknutím krvi do tela a telesných tekutín pacientov. Jednorazová maska väčšinou nechráni Vás ale ostatných od nakazenia sa od Vás.

ruško

Norma EN 14683 oddeľuje lekárske masky na základe účinnosti bakteriálnej filtrácie (BFE), rozdielu tlaku (dýchací odpor) a odolnosti proti priesaku. Na základe tejto normy sa rozlišujú tieto triedy ochrany:

 

Účinnosť bakteriálnej filtrácie typu I - BFE ≥ 95%

Účinnosť bakteriálnej filtrácie typu IR - BFE ≥ 95% + odolnosť proti priesaku

Typ II - účinnosť bakteriálnej filtrácie BFE ≥ 98%

Účinnosť filtrácie typu II R - BFE ≥ 98% + odolnosť proti priesaku

Medzi lekárske masky, ktoré sa lekárom odporúčajú najviac, patria masky typu II a II R, ktoré sa vyznačujú nielen pomerne vysokou účinnosťou bakteriálnej filtrácie, ale sú tiež odolné proti priesaku.

Jednorázové masky kúpite tu.

Respirátory

 

Respirátory bez ventilčeka chránia Vás aj ostatných pred nákazou.

Respirátory s ventilčekom síce uľahčujú dýchanie ale chránia len Vás, ostatných nie, nakoľko výdych smeruje von cez ventil. Tento typ respirátoru môžte nosiť len ak ste úplne zdraví.

 

Trieda FFP2

BISAF-FFP2NR-photo1 (1)

Respirátory FFP2 sa zvyčajne nazývajú anti-smogové masky alebo protiprachové masky. Môžu byť použité v priemysle no, používa ich však aj zdravotnícky personál. Ich úroveň filtrácie je 94% a úroveň úniku nemôže prekročiť 11%. Sú účinné pri kontakte so škodlivými prachmi a aerosólmi. Nie sú vhodné pre rádioaktívne častice, enzýmy alebo biologické látky s najvyšším rizikom. Sú vyrobené z odolného viacvrstvového materiálu s hustou väzbou. Polomasky FFP2 sa odporúčajú lekárom aj iným ľuďom ako najoptimálnejšia úroveň ochrany.

Respirátor FFP2 kúpite tu.

Trieda FFP 3

BISAF-FFP3NR-photo1

Respirátory FFP3 sú známe ako tzv. antivírusové masky. Filtračné polomasky FFP3 často používajú zdravotnícky personál, ktorý prichádza do styku s pacientmi s infekčnými chorobami. Antivírusové masky sa vyznačujú najvyššou úrovňou ochrany v porovnaní s triedami FFP1 a FFP2. Sú tiež oveľa efektívnejšie ako chirurgické masky. Respirátory FFP3 sú schopné zadržať 99% rôznych častíc a rýchlosť ich úniku nesmie byť vyššia ako 5%. Zaručujú okrem iného ochranu proti rádioaktívnym a karcinogénnym látkam, ako aj vírusom, spóram húb a baktériám.

Respirátor FFP3 kúpite tu.